
Produktion av färska körsbär i Bulgarien utgör den mest aktiva verksamheten inom lantbrukssektorn. Med landets integration i EE28 har produktionen av körsbär ökat från 17% år 2007 till 22,5% år 2015, procentsats av de totala odlingsbara ytorna.
Morfologi, geografi och landets klimat tillåter produktionen av de särskilt utsökta frukterna medan odlingen genomförs av framställare med små odlingsbara ytor som koncentrerar sig vid specifika geografiska områden med olika skördeperioder.
De nya sorterna dominerar, som kännetecknas av det fina utseendet, den goda smaken och uthålligheten under transport och frysförvaring.
Det påbörjas i början av maj vid de södra områdena – Santanski och Petrits, sedan skördas körsbär i Fillipoupoli, Pazartzik och områderna runt Sliven, Kazanlak, Stara Zagora och Burgas. Sedan följer norra Bulgarien och sist skörden vid området Kjustendil.
Nationella Förbundet för Odlare av köksväxter i Bulgarien (BNHU), representerar den största och mest organiserade del gällande framställningen av körsbär i hela landet.
Det är en ideell förening som grundades år 2003 med syfte att främja utvecklingen av exporten och stödet av konkurrensen mellan framställarna och deras produkter i den europeiska och internationella marknaden.
PRODUKTION
Förbundet (NSGB) (Det Nationella Förbundet för odlare i Bulgarien) har 200 registrerade jordbrukare och samarbetare som odlar körsbär och under år 2014 uppgick den totala produktionen till 20,500 ton. NSGB täcker mer än 20% av den nationella produktionen av körsbär.
I landet är körsbär fördelade i följande sorter: de ursprungliga ”Bigarreau Burlat”, ”Bigarreau Moreau” och ”Early black coarse” med en längre mogningstid, ”Bing”, ”Wang” och ”Kozerska”. De upptar ungefär 40% (30 000 ha) av de totala skördeytorna med körsbär runt i landet.
Nyare sorter introducerade med mindre förvaltning: ”Sunburst”, ”Lapins”, ”Sylvia”, ”Catalin”, ”Korda” och flera andra.
Bulgariska sorter som utvecklas vid Institutet för Jordbruk är stora frukter såsom ”Inferior”, ”Daneliya”,”Stefania”, bulgariska bigarråer ”Kyustendil Bigarreau”.
Vid Fruktodlingsinstitutet utvecklas sorter som – ”Kosara” och ”Rosita” som är gamla sorter med stora frukter och sorter med en längre mogningstid, såsom ”Vera” och ”Thracian Bigarreau”.