tisdag, augusti 09, 2022

Körsbär är några av de mest konsumerade frukterna under försommaren.

Körsbär är små, mjuka, runda frukter, med en röd eller svart mognadsfärg och har kärnor. Botaniskt tillhör körsbär familjen rosaceae (rosväxt), prunus (plommonsläktet) som även innehåller en variation av stenfrukter, såsom plommon, persikor, aprikoser etc.

Trots att det finns flera körsbärssorter, är två av dem populära: de söta och de sura körsbären. Körsbärsträden tillhör Prunus avium släktet (sötkörsbär, bigarrå och fågelbär )och de sura körsbären tillhör Prunus Cerasus (surkörsbär).

 Körsbär har en väldigt kort växtsäsong och de kan växa i tempererade breddgrader. Högsäsongen för körsbär är under sommaren.

Förutom för en utsökt smak är röda frukter extremt nyttiga eftersom de är rika på provitamin A, B vitamin, C vitamin och P, järn, kalium, natrium, magnesium, kalcium och fosfor.

På grund av den återställande funktionen och hälsosamma effekten i kroppen var körsbär högt värderade i läkarvetenskapen från öst.

Körsbär aktiverar metaboliska processer, förbättrar aptiten och hjärnan, stärker kärlen och avlägsnar skadande ämnen från kroppen. Läkare från öst uppskattar frukten på grund av att den tas upp av kroppen. Röda bär innehåller de biologiska aktiva ämnena kumarin och oksikumarina som normaliserar blodkoagulering.

Fruktens djupa röda färg förstärker blodkärlens väggar och sänker högt blodtryck hos hypertonipatienter på grund av fruktens pigment som har ett stort innehåll av antocyaniner och karetonoider – flavonoider.

Studier har visat att de röda pigmenten minskar inflammationer och smärta. Man anser att  antocyaniner har antioxiderande egenskaper.

På grund av att körsbären innehåller järn, rekommenderas de för patienter med anemi och för att de innehåller salicylsyra hjälper de även mot artrit, gikt och reumatism.

En skål med körsbär innehåller ungefär 100 Kalorier, 3 g Fiber, 1,5 g Fett, 2 g Protein och många vitaminer och mineraler.

Körsbär är livsmedel med lågt glykemiskt index (22)  och låg glykemisk belastning (5). De är rika på fruktos som långsant degraderas i blodet och är därför nyttiga för patienter med diabetes.