• НационалЕН съюз на градинарите в България (НСГБ)  

Националният съюз на градинарите в България (НСГБ) {0>http://www.bnhu.bg/) was established in May 2003 as a non-profit organization.<}0{>http://www.bnhu.bg/)  е учреден през май 2003 г. като организация с нестопанска цел. Понастоящем по-голямата част от членовете на НСГБ са крупни производители на традиционни и нетрадиционни за страната зеленчуци. Една от основните цели на Съюза е да насърчава ръста на износа и да увеличава конкурентоспособността на българските плодове, зеленчуци и цветя на международните пазари.

Мнозинството от членовете на НСГБ са основни производители на традиционни и нетрадиционни зеленчуци за страната, които са ориентирани за износ или за нуждите на компании преработватели.

Приблизително 40 процента от членовете са производителите на плодове управляващи новосъздадени плодови  насаждения .

Една от главните цели на Съюза е да насърчи развитието на износа и повишаването на конкурентоспособността на българските производители на плодове, зеленчуци и цветя на международните пазари.

  • ПРОДУКТИ

Едни от най-често консумираните плодове в началото на лятото са черешите.

Черешата е малък, мек, кръгъл плод, червен или черен в узряло състояние, съдържащ костилка. Ботанически принадлежи на семейството от рода розоцветни, сливови (rosaceae, prunus), което включва също и семейството на костилковите (drupe), като сливи, праскови, кайсии, и др. Въпреки че съществуват редица видове череши, има два важни сорта: “сладка череша” и “кисела череша” (вишна). Черешата принадлежи на вида Prunus avium, а вишната принадлежи на Prunus cerasus. Сезонът на растеж на черешите е много кратък и могат да се отглеждат в повечето климатични зони. Пиковият им сезон е началото на лятото.

Освен вкусни, червените плодове са изключително полезни, тъй като са богати на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор
Поради общото укрепващо действие и полезното влияние върху организма, черешите са били високо ценени в източната медицина.

Черешите активизират обменните процеси, подобряват апетита и работата на мозъка, укрепват съдовете и извеждат вредните вещества от организма. Лекарите от Изтока са ценили плода, защото той се усвоява много добре от организма. Червените плодове съдържат биологично активните вещества кумарин и оксикумарин, които нормализират съсирването на кръвта.

Тъмночервеният цвят на плодовете се дължи на пигментни вещества с високото съдържание на  антоцианини и каротиноиди – флавоноиди, укрепващи стените на кръвоносните съдове и намаляващи високото кръвно налягане при пациенти с хипертония.

Проведени са изследвания, доказващи, че червените пигментни вещества редуцират възпалението и болката. Смята се, че  антоцианините притежават антиоксидантни свойства. 

Поради съдържанието на желязо, черешите се препоръчват на пациенти с анемия, а наличието на салицилова киселина ги прави подходящи за страдащи от артрит, подагра и ревматизъм.

В една чаена чаша череши се съдържат приблизително 100 калории, 3 гр. влакнини, 1,5 гр. мазнини, 2 гр. протеини и много витамини и минерали.

Черешите са храна с  нисък гликемичен индекс (22) и нисък гликемичен лоудинг (5).  Те са богати на фруктоза, която бавно се разгражда в кръвта и затова са полезни за хората с диабет.

  1. ПРОИЗВОДСТВО

Съюзът (НСГБ) има 200 регистрирани земеделски производители и кооперации, които произвеждат череши и през 2014 г. общата продукция на членовете възлезе на 20 500 тона. НСГБ покрива повече от 20% от националното производство на череши.

В страната са разпространени следните сортове череши: ранни „Бигаро Бюрла”,  „Бигаро Моро” и „Ранна черна едра”, от по-късно зреещите „Бинг”, „Ван”и „Козерска”. Същите заемат около 40 % (30 000 дка) от общо реколтираните площи с череши у нас.                                 

Съвременни интродуцирани сортове с по- малко приложение в страната са: „Сънбърст”, „Лапинс”, „Силвия”, „Каталин”, „Кордия” и други. 

Български сортове селекционирани в Института по земеделие са едроплодните сортове „Мизия”, Данелия”, „Стефания”, Българска хрущялка, Кюстендилска хрущялка.

Сортове, селекционирани в Института по овощарство - „Косара” и „Розита”, които са ранни сортове с едри плодове и късно зреещите сортове „Розалина” и „Тракийска хрущялка”.

 

АСОП ЕПИСКОПИС

Групата на кооперативите за плодове се състои от 7 кооператива, водени от  “АСОП Епископис”, Науса, Иматиа. Всички кооперативи се намират в Централна Македония и по-конкретно, в Иматиа, Пела и Пиериа – трите основни области за производство на череши в Гърция. Членовете на групата са следните:

  1. “АСОП Епископис” ( “АСОП Епископис”) - Водещ член
  2. “АС Епископис” (AC Episkopis)
  3. “АС Рахис Агиос Лукас” (AC Rachis Agios Loukas)
  4. “АС Арнисас” (AC Arnissas)
  5. “АС Архангелос Науса” (AC Archangelos Naoussa)
  6. “АСПО Рахис” (ASPO Rachis)
  7. “АС Миеза Науса” (AC Mieza Naoussa)

В следващите страници са представени кратно описание и данни за производството и износа на всеки кооператив.

 “АСОП Епископис”

“АСОП Епископис” е основната кооперативна организация, създадена от земеделски производители, членове на първоначален кооператив с търговско наименование “Земеделски кредитен кооператив на Епископи”, основан през 1924 г. През 1987 г. е преименуван и носи настоящото си име, по което е идентифициран като Група на земеделски производители, съгласно Регламенти (ЕО) 2200/96 и 1432/03 за категория “Плодове и зеленчуци”. Днес кооперативът наброява 500 членове – земеделски производители и годишно събира повече от 15000 тона пресни плодове.