Bulgariassa tuoreiden kirsikoiden tuottaminen on nykyään maatalousalan tärkeä osa-alue. Sen jälkeen kun Bulgariasta tuli EU28-maa, kirsikoiden viljelypinta-ala on lisääntynyt vuoden 2007 17%:sta vuoden 2015 22,5%:iin maan koko viljelypinta-alasta.

Maan morfologia, maantiede ja ilmasto takaavat erittäin herkullisten kirsikoiden kasvattamisen. Viljelijät ovat lähinnä pieniä tuottajia, jotka toimivat tietyillä maantieteellisillä alueilla, joilla on omat sadonkorjuuajat. Hallitsevina ovat markkinoille suunnatut uudet lajikkeet, joiden tyypillisinä piirteinä ovat moitteeton ulkonäkö, miellyttävä maku sekä kestävyys kuljetuksen ja kylmäsäilytyksen aikana.

Sesonki alkaa toukokuussa maan eteläosissa – Sandanski ja Petritš – sitten seuraa kirsikkasato Plovdin ja Pazardzhikin alueilla ja sen jälkeen Sliven, Kazanlăk, Stara Zagora, Burgas kunnes Pohjois-Bulgarian sato kypsyy ja lopulta Kjustendil -alueen sato.

Bulgarian kansallinen puutarhatuottajien yhdistys (The Bulgarian National Horticultural Union, BNHU) edustaa suurinta ja järjestäytyneintä osaa maan kirsikan tuottajista.

Se on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka on perustettu vuonna 2003 tavoitteenaan viennin edistäminen ja tuottajien ja tuotteiden kilpailukyvyn parantaminen Euroopassa ja kansainvälisillä markkinoilla.

Kreikassa kirsikkaa kasvatetaan koko maassa ja 80% tuotannosta tulee Imathian, Pellan ja Pierian alueilta.

Seitsemän osuuskuntaa, jotka edustavat näiden kolmen alueen tuhansia tuottajia, tekevät yhteistyötä ohjelman puitteissa. Tuoreiden kirsikoiden kasvattaminen on tärkeä maatalouden ala näillä alueilla ja viljelytoiminta laajenee jatkuvasti.

Näillä kolmella alueella yhdistyvät sopiva pienilmasto, hedelmällinen maaperä, järjestelmällinen viljely ja monivuotinen korkealaatuisten kirsikoiden tuottamisen perinne.

Osuuskunnilla on nykyaikaisia yksiköitä, joissa kirsikat lajitellaan, käsitellään ja pakataan koneellisesti kaikkien voimassaolevien standardien - AGRO, GLOBAL ja ISO - mukaisesti.

  • ASPO  Rachis,
  • AC Arnissas,
  • AC Episkopis,
  • ASOP Episkopis, pääpartneri
  • AC Rachis, Pieria, “Agios Loukas”,
  • AC Archangelos,
  • AC ΜΙΕΖΑ Naoussas

Imathian alueyksikön Episkopin kylän hedelmiä ja vihanneksia tuottava osuuskunta (ASOP Episkopis) on yksi Imathian alueyksikön tärkeimpiä osuuskuntia. ASOP Episkopis noudattaa tuottajien viljelyksillä AGRO 2-1 & 2-2 -standardien vaatimusten mukaista integroitua järjestelmää ja GLOBAL G.A.P V6 -sertifioinnin mukaisia hyviä maatalouskäytäntöjä. Tavoitteena on alkutuotannon tehokas valvonta ja maataloustuotteiden tuotanto valvotuissa olosuhteissa ilman torjunta-aineiden pysyvyyttä.

Tuotanto on peräisin sekä Imathian alueen laaksossa että vuoristossa sijaitsevilta viljelyksiltä. Viljelysten ja sadonkorjuun jatkuva valvonta sopivassa kypsymisvaiheessa auttaa merkitsevästi tuottamaan tasaisesti korkealaatuisia hedelmi